UKK

Alle on kerätty yleisimpiä kysymyksiä rodusta ja devonin hankkimisesta. Muistathan myös lukea ostajan oppaan.

Olen kuullut, että devon ei allergisoi?

Mikään kissarotu ei ole allergisoimaton. Eläinpöly on yksi voimakkaimmista allergisten oireiden aiheuttajista. Eläimen sylki, virtsa ja ulosteet aiheuttavat hengitystie-, silmä- ja iho-oireita. Taipumus allergiaan ja/tai astmaan on usein perinnöllistä ja kissa on yksi pahiten allergisoivista lemmikeistä. Kissaallergia on reaktio kissan glykoproteiiniin, jota pitkälti löytyy kissan syljestä ja ihosta. Kissan glykoproteiin aiheuttaa ihmisessä reaktion, joka perustuu siihen, että immuunijärjestelmä reagoi vieraita proteiineja vastaan samalla tavalla kuin vieraaseen patogeeniin (=sairautta aiheuttava loinen, bakteeri, virus tai prioni). Proteiini Fel d 1 tarttuu kissan karvoihin syljestä, kun kissa peseytyy tai kissan hilseestä.

On sanottu, että devonista ja muutamasta muusta rodusta puuttuisi tämä kyseinen Fel d 1-proteiini, mutta mitään tieteellisiä tutkimuksia ei tietojemme mukaan ole.

Aikuinen voi päättää itse omat riskinsä ja tiedostaa ne, mutta aikuisen ollessa lapsesta vastuussa, vastuuntuntoinen aikuinen ei lähde pahentamaan vakavan sairauden etenemistä ottamalla lemmikkieläintä. Lasta on turha altistaa riskeille ja terveydellisille haitoille sekä mielipahalla, joka tulee kun lemmikistä on luovuttava pahenevan allergian takia.

Devonista ei lähde karvaa?

Devoneista ei lähde yhtä paljon karvaa kuin pitkäkarvaisista roduista, mutta kyllä devonista jonkin verran karvaa irtoaa. Karva tosin on yleensä hyvin pehmeää ja lyhyttä, joten sitä ei vaatteissa huomaa niinkään helposti.

Onko pakko ottaa kaksi devon rexiä samaan aikaan, vai pärjäävätkö ne yksin?

Devon rex viihtyy parhaiten lajitoverinsa kanssa. Rptu pärjää kyllä yksinkin, mikäli sillä on tarpeeksi seuraa, sitä ei jätetä yksin pitkiksi ajoiksi ja sillä on virikkeitä tarjolla. Rotu on erittäin sosiaalinen ja se kannattaa pitää mielessä, kun harkitsee devonin hankkimista. Mikäli harkitset devonin ottamista kaveriksi toiselle rodulle on suositus, että yksilöiden energiatasot kohtaa jolloin niistä on eniten seuraa toisilleen (ei niin, että toinen on seniori jolle otetaan leikkikaveriksi nuori pentu).

Onko sukupuolien välillä merkittäviä luonne-eroja?

Tämä on erittäin yksilökohtaista – kissat eivät ole tiettyyn malliin upotettuja. Yleensä kuitenkin puhutaan, että urokset ovat leppoisia, sylissä viihtyviä kissoja, kun taas naaraat ovat enemmän yksineläjiä. Korostettakoon vielä, että tämä on yleistämistä ja kissan luonne paljastuu, kun käy tapaamassa kissaa ympäristössä, joka on sille tuttu.

Paljonko devon maksaa, ja miksi se maksaa niin paljon?

Devon rex maksaa noin 900-1400€, mutta jokainen kasvattaja määrittelee itse pentujensa hintatason. Halpa ei ole aina hyvä ja kallis ei ole aina terve. Aina kannattaa varmistaa, että pentu on saannut hyvän lähtökohdan elämäänsä. Lue lisää ostajan oppaasta miksi devon rex maksaa.

Voinko maksaa osamaksulla?

Tämä on jokaisen kasvattajan itse päätettävä ja sitä kannattaa kysyä suoraan kasvattajalta.