Artikkeli

Myopatia eli spastisuus

Kirjoittaja Marja Värri, FI* Berry’s

CMS (Congenital Myasthenic Syndrome) tarkoittaa synnynnäistä myopatiaa, joka on jossain määrin samankaltainen ihmisen lihassurkastuman kanssa. Sairaat kissat näyttävät useimmiten ilmeisiä merkkejä liikuntaelinten ongelmista 3-20 viikon iässä. Lihasheikkous on näkyvin oire. Selkä ja niska painuvat alaspäin, pää heiluu ilman kontrollia ja pennuilla on vaikeuksia niellä. Jotkut pennut yrittävät kompensoida niskan lihasheikkoutta ottamalla “mangustimaisen” ryhdin, eli pää mahdollisimman ylös (kuin kurkottaen ylöspäin) samalla kun selkälinja pysyy alhaalla. Sairaat pennut yleensä menehtyvät melko nopeasti (12-15 viikkoa) johtuen nielemisvaikeuksista (pentu tukehtuu ruokaan).

Sairautta esiintyy yhtä paljon sekä naarailla että uroksilla. DNA-testillä voi selvittää onko kissa terve, kantaja vai sairas/tulee sairastumaan. Mikäli pentujen molemmat vanhemmat ovat näennäisesti terveitä, mutta kantavat geeniä ja siten periyttävät sairautta eteenpäin, 25 % jälkeläisistä sairastuu.

DNA-testiä suositellaan kasvatukseen käytettäville Devon Rexeille.

Congenital Myasthenic Syndrome (CMS) – testin voi tilata esimerkiksi täältä hintaan 40$ / kissa:
https://www.vgl.ucdavis.edu/services/cat/DevonRexSphynxCMS.php