Ajankohtaista

Omakissa käytössä

Viime syksynä käynnistetty Omakissa-järjestelmäprojektin toinen vaihe lähestyy loppua ja kissarekisteri on avattu Suomen Kissaliiton jäsenyhdistysten jäsenten käyttöön.

Uusi palvelu toimii Omakissa-palveluun rekisteröityneille vanhoilla tunnuksilla. Uusi palvelu tuo monia muutoksia kissojen tietojen käsittelyyn, sillä nyt jäsenillä on mahdollisuus hoitaa monia omiin kissoihin liittyviä toimenpiteitä itse. Sähköisten palvelujen rinnalla asiat voi edelleen hoitaa aiempaan tapaan paperilomakkeilla rotukirjaajan kautta.

Omakissan uudet toiminnallisuudet

Kissarekisterin toiminnallisuudet näkyvät kirjautumisen jälkeen uusina välilehtinä. Näiltä pystyy katsomaan mm. omien kissojen tietoja sekä kasvattajatietoja. Muutospyynnöllä voidaan ilmoittaa muutoksista kissan tiedoissa, esimerkiksi terveystiedoissa.

Kissan omistajuuden vaihto onnistuu jatkossa helposti ja turvallisesti pin-koodin avulla. Toimenpide on Omakissan kautta maksuton. Myös pentueen rekisteröinti onnistuu sähköisesti Omakissan kautta. Kasvattaja täyttää rekisteröintiin vaadittavat tiedot Omakissassa ja maksaa rekisteröinnin Omakissan muodostamalla laskulla. Tämän jälkeen uroksen omistajalle lähtee kuittauspyyntö sähköpostilla ja uroksen omistajan pitää käydä kuittaamassa pentue Omakissassa, jotta rotukirjaaja voi hyväksyä rekisteröinnin. Mikäli naaraalla tai uroksella on useita omistajia, kaikille lähtee tieto rekisteröinnistä, mutta riittää, että yksi kasvattajanimen omistajista tekee rekisteröinnin ja yksi uroksen omistajista hyväksyy pentueen. Pentueen sähköinen rekisteröinti edellyttäää, että sekä kasvattajalla että kollin omistajalla on Omakissassa toimiva sähköpostiosoite. Lisäksi rekisteröinnin ehtona on, että pentueen molemmille vanhemmille on tallennettu pakolliset terveystulokset, esim. todistus napatyrättömyydestä. Nämä tiedot voi tarkistaa kissan tiedoista ja tarvittaessa ilmoittaa Omakissaan muutospyynnöllä.

Jäsenille tulee myös mahdollisuus selata kissarekisteriä rajatusti. Palvelussa näytetään vain kissojen tietoja ja sukutauluja, ei koskaan omistajiin liittyviä henkilötietoja.
Kaikista toiminnoista on tehty selkeät käyttöohjeet, jotka löytyvät osoitteesta:
http://www.kissaliitto.fi/omakissa_kayttoohje/kissarekisteri

Vanhojen tietojen siirto

Vanhojen tietojen siirrossa havaittiin puutteita eikä kaikkia henkilöitä ole voitu yhdistää oikeisiin henkilöihin ja/tai kissoihin. Projektiryhmä tekee tietojen oikaisujen kanssa koko ajan töitä, mutta tiedoissa voi silti olla virheitä. Virheellisten ja puutteellisten tietojen ilmoittamista varten on tehty toimintaohjeet ja lomake. Yhteydenottoa suoraan Kissaliiton toimistoon tulee välttää, sillä korjaukset etenevät vain, kun ne ilmoitetaan ohjeiden mukaisesti. Ohjeet ja lomake löytyy kissarekisterin käyttöohjeista:http://www.kissaliitto.fi/omakissa_kayttoohje/kissarekisteri

Tunnukset Omakissa-palveluun

Ensivaiheessa kissarekisterin käyttö vaatii jäsenyyden Suomen Kissaliitto ry:n alaisessa rotukissayhdistyksessä. Omakissa-palveluun kirjaudutaan omalla sähköpostiosoitteella ja salasanan voi itse käydä aktivoimassa osoitteessahttps://omakissa.kissaliitto.fi/. Jos jäsentietoihin ei ole tallennettu voimassa olevaa sähköpostiosoitetta, sen voit ilmoittaa oman yhdistyksen jäsenrekisterin hoitajalle.
Niille kissanomistajille, jotka eivät vielä ole jäseniä rotukissayhdistyksessä, tulee myöhemmin mahdollisuus tarkastella ja muuttaa kissan tietoja rajoitetusti ilman jäsenyyttä. Myöhemmin syksyn aikana palveluun on tulossa myös täysin ilman tunnuksia toimiva julkinen näkymä, jossa voi selata ja tarkastella kissojen tietoja ja sukutauluja.

Tukea palvelun käyttöön

Omakissan kissarekisterin käyttöohjeesta löytyy apua mahdollisiin ongelmatilanteisiin. Mikäli ohjeista ei löydy vastausta, yhdistykset tarjoavat apua käyttäjille. Yhdistysten käyttäjiä varten tarjotaan tukea sähköpostilla ja puhelimella.

Lisätietoja

Itse projektista lisätietoja antaa
Viivi Viuha
ohjausryhmän puheenjohtaja
p. 044 044 2298 / viivi.viuha@kissaliitto.fi
Omakissaan liittyen lisätietoja antaa ensisijaisesti Kissaliiton jäsenyhdistykset
http://www.kissaliitto.fi/yhdistykset/jasenyhdistykset

Lähde: Suomen Kissaliitto