Historia

Vuonna 1960 löydettiin uusi karvan geenimutaatio kissoissa. Jo kymmenen vuotta aikaisemmin ensimmäiset kiharakarvaiset kissat olivat syntyneet Cornwallissa, Englannissa. Näiden kiharaisten jälkeläisillä kasvatettiin ja niitä esiteltiin kissanäyttelyissä ympäri Lontoota. Neiti Beryl Cox sattui näkemään valokuvan näistä hassuista kiharakarvaisista kissoista ja muisteli nähneensä suuren kollin samannäköisellä turkilla pyörivän hylätyn kaivoksen luona Buckfastleighssa, Devonissa.

Kirlee, devon rex rodun kanta-isä

Samoihin aikoihin neiti Cox pelasti kilpikonna-valkoisen kantavana olevan naaraan. Naaras synnyttyi neiti Coxin luona, ja hän luovutti pois kaikki pennut paitsi yhden kiharakarvaisen uroksen jonka hän nimesi Kirleeksi.

Koska neiti Cox oli jo aiemmin nähnyt kuvia kiharakarvaisista Cornish Rexeistä, päätti hän soittaa herra Stirling-Webbille joka kasvatti cornish rexejä. He olettivat että Kirlee olisi sukua tälle rodulle ja neiti Cox antoi luvan käyttää Kirleetä cornish rexien jalostusohjelmassa. Kirlee sai useamman pentueen eri naaraiden kanssa, mutta suureksi pettymykseksi kaikki pennut olivat suorakarvaisia. Sisarparitusten jälkeen syntyi muutamia kiharakarvaisia pentuja, mutta silloin oli mahdotonta sanoa oliko rex-geeni lähtöisin naaraista vai Kirleestä. Voitiin kuitenkin todeta että cornish rex ja kirlee (myöh. devon) kantoivat eri rex-geeniä. Kun eroavaisuus näiden kahden välillä huomattiin annettiin suositus, että näitä kahta ei enään yritettäisi risteyttää. Vielä tänäpäivänäkin puhutaan rex-geeni 1:stä (cornish rex) ja rex-geeni 2:sta (devon rex).

Kirlee astui tämän jälkeen usean brittiläisen ja sen suoraturkkiset tyttäret astutettiin uudestaan isällään. Näissä pentueissa oli jo puolet kiharakarvaisia ja niistä tuli devon rexin kantaemot ja isät.

Samalla kun ensimmäisiä “devoneita” jalostettiin, huomattiin myös niiden eroavaisuus cornish rexiin ja näin devoneille kirjoitettiin oma rotumääritelmä.. Vielä tänäkin päivänä rodun devonmainen olemus on saatu hyvin säilytettyä ja kuvat nykyisistä devon rexeistä muistuttavat erittäin paljon niiden kanta-isää, Kirleeta.

Kaikki tämänpäivän devon rexit voidaan edelleen jäljittää suoraan Kirleehen.