Ajankohtaista

Myopatia-tutkimukseen näytteitä

Lyons Feline Genetics Lab tekee tutkimusta kissojen ja eritoten devoneiden spastisuudesta, toisella nimellä tunnetaan myös myopatiana. Lyons Lab yrittää selvittää mikä geeni aiheuttaa tämän kamalan taudin devoneissa mutta he tarvitsevat kaikkien apua. Labra etsii edelleen sairaita kissoja ja haluavat niistä näytteitä.

Näistä linkeistä lisätietoa näytteen ottamisesta ja lähettämisestä
http://felinegenetics.missouri.edu/dna-sampling-and-shipping/buccal-swab-samples
http://felinegenetics.missouri.edu/dna-sampling-and-shipping/blood-samples-1

“Spastisuus” tarkoittaa synnynäistä myopatiaa joka on jossain määrin samankaltainen ihmisen lihasstensurkastumisen kanssa. Sairaat kissat näyttävät useimmiten ilmeisiä merkkejä liikuntaelinten ongelmista siinä kuuden viikon tienoilla aina kahteenkymmeneen saakka.

Lihasheikkous on suurimpia merkkejä hyvin näkyvällä alaspäin painotteisella olemuksella. Selkä ja niska painuu alaspäin, pää heiluu ilman kontrollia ja pennuilla on vaikeuksia niellä. Jotkut pennut yrittää kompensoida niskan lihasheikkoutta ottamalla “mangustimaisen” ryhdin, eli pää mahdollisimman ylös (kuin kurkottaen ylöspäin) samalla kun selkälinja pysyy alhaalla.Sairaat pennut yleensä menehtyy melko nopeasti (12-15 viikkoa) johtuen nielemisvaikeuksista (pentu tukehtuu ruokaan).

Kasvattajilla on tässä suurin vastuu – pennut yleensä kuolevat ennenkuin ehtivät uusiin koteihin (tai kasvattaja ainakin ehtii huomaamaan pennussa ongelman) mutta helposti vaiva lakaistaan maton alle. Olisi äärettömän tärkeää tunnistaa sairaan pennun ja vielä tärkeämpää lähettää pennusta näyte. Jos kantti kestää kannattaisi myös yhdistelmän linjat tuoda julki jolloin muut kasvattajat tietävät mahdollisesta perinnöllisyystekijästä juuri niissä linjoissa.