CMS-testistä nyt korvaus

CMS (Congenital Myasthenic Syndrome) tarkoittaa synnynnäistä sairautta, joka on jossain määrin samankaltainen ihmisen lihassurkastuman kanssa. Sairaat kissat näyttävät useimmiten ilmeisiä merkkejä liikuntaelinten ongelmista 3-20 viikon iässä. Lihasheikkous on näkyvin oire. Selkä ja niska painuvat alaspäin, pää heiluu ilman kontrollia ja pennuilla on vaikeuksia niellä. Jotkut pennut yrittävät kompensoida niskan lihasheikkoutta ottamalla “mangustimaisen” ryhdin, eli pää mahdollisimman ylös (kuin kurkottaen ylöspäin) samalla kun selkälinja pysyy alhaalla. Sairaat pennut yleensä menehtyvät melko nopeasti (12-15 viikkoa) johtuen nielemisvaikeuksista.

Sairautta esiintyy yhtä paljon sekä naarailla että uroksilla. DNA-testillä voi selvittää onko kissa terve, kantaja vai sairas/tulee sairastumaan. Mikäli pentujen molemmat vanhemmat ovat näennäisesti terveitä, mutta kantavat geeniä ja siten periyttävät sairautta eteenpäin 25 % jälkeläisistä sairastuu. Lue lisää sairaudesta täältä.

DNA-testiä suositellaan kasvatukseen käytettäville Devon Rexeille ja myöhemmin se saattaa tulla pakolliseksi kaikille jalostukseen käytettäville devon rexeille.

Congenital Myasthenic Syndrome (CMS) – testin voi tilata esimerkiksi täältä hintaan 40$ / kissa:
https://www.vgl.ucdavis.edu/services/cat/DevonRexSphynxCMS.php

Yhdistys tukee jäseniään 10€ /tulos ja toistaiseksi vain yhtä tutkittua kissaa per jäsen. Teetä testi haluamallasi palveluntarjoajalla, lähetä tulos yhdistykselle osoitteeseen sihteeri@devonrex.fi ja tilinumero niin maksamme suorituksen mahdollisimman pian.

Huomioithan, että hakemalla rahallista tukea annat yhdistykselle luvan käyttää kissasi tulosta. Tulos käsitellään luottamuksellisesti mutta yhdistys voi käyttää tulosta mm. tilastojen kokoamiseen kuitenkin niin, että kissoja ei yksilöidä.